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LEGAL ETHICS OPINION 1255  REPRESENTATION WITHIN THE  
      BOUNDS OF THE LAW – TRUST  
      ACCOUNTS – WET SETTLEMENT ACT:  
      AGREEMENT BETWEEN ATTORNEY  
      AND LENDER TO WAIVE ALL FUTURE  
      RIGHTS TO LENDER’S CERTIFIED  
      FUNDS. 
 
 
   You have asked the Committee to consider the propriety of a law firm honoring a 
mortgage corporation/lender's request to waive all future rights to certified funds on 
closings that occurred between the mortgage corporation and the clients of the law firm. 
You are concerned since you believe the funding of such loans would not be in 
compliance with the disbursement of loan proceeds as defined in Virginia Code Section 
6.1-2.10, Virginia's “Wet Settlement Act”. The Committee is of the view that there are 
several earlier ethics opinions which are dispositive of the inquiry you have raised, most 
notably, LE Op. 900 which provides that an attorney has the duty to comply with the 
instructions of the lender or the principal to the extent that they are lawful. Should it be 
impractical to follow the principal or lender's instructions, the attorney has the duty to 
notify the lender or principals that he is required to comply with the terms of the Wet 
Settlement Act. If the instructions would necessitate the attorney breaching the Act, the 
attorney must advise the principal or lender of that fact and must then comply with the 
Act. (See DR:7-102(A)(8)) 
 
   The appropriate and controlling rules relative to your inquiry are DR:9-102(B)(3) and 
(4) which provide that a lawyer shall maintain complete records of all funds, securities, 
and other properties of the client coming into his possession and render appropriate 
accounts to his clients regarding them. The lawyer shall promptly pay to a client funds 
which the client is entitled to receive. While the disciplinary rule establishes an 
affirmative duty to pass funds to a party or the parties entitled to the funds, it implicitly 
prohibits payment of funds from an escrow account to the party who is not or not yet 
entitled to the funds. (emphasis added) Thus, a strict interpretation would require an 
attorney not to disburse upon items deposited in his trust account until the depository 
bank had irrevocably credited them to that account. (See LE Op. 183, LE Op. 753 and LE 
Op. 813) It is well established that an attorney assumes a strict fiduciary responsibility 
when he holds money belonging to the client. (See Pickus v. Virginia State Bar, 232 Va. 
5 (1986)) 
 
   In LE Op. 183, the Committee opined that disbursement by the settlement attorney 
upon a check of lender or purchaser which was not within the forms prescribed in Section 
6.1-2.10, prior to actual crediting irrevocably of such check to the settlement attorney's 
trust account by the depository bank, is unethical, since the checks drawn against such 
uncollected items are necessarily being made from the funds of the attorney's other 
clients who are not in any way parties to the real estate transaction. Such conduct of 
noncompliance with the Wet Settlement Act would therefore be illegal and violative of 
DR:7-102(A)(8). 
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   Under the facts of your inquiry, the Committee would opine that the specific request 
from the mortgage corporation to waive all future rights to certified funds on closings is 
permissible as long as the attorney advises the lender that settlement proceeds must, 
nevertheless, be in one of the other acceptable forms enumerated under Virginia Code 
Section 6.1-2.10 in order to comply with the Wet Settlement Act. 
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